Executieve functies zijn de ‘regelfuncties’ van ons brein en worden verdeeld in twee hoofdtakken: denkvaardigheden en gedragsvaardigheden.
Bij denkvaardigheden gaat het om de volgende vaardigheden:
Bij gedragsvaardigheden gaat het om de volgende vaardigheden:
Executieve functies ontwikkelen zich door fysieke veranderingen in de hersenen maar ook door levenservaring. Kinderen leren in de relatie met anderen. Kinderen met wat zwakker ontwikkelde executieve functies hebben geregeld moeite op school. Afhankelijk van welke executieve functies er zwakker zijn hebben zij bijvoorbeeld moeite met het plannen van hun werk, met het afmaken van een taak, met ingewikkelde rekensommen, goed blijven luisteren, enz.
Veel vaardigheden zijn aan te leren door veel te oefenen en te herhalen.
Het onderzoek
Een onderzoek naar executieve functies is meestal onderdeel van een breder onderzoek. Vaak wordt er ook gekeken naar intelligentie en soms naar welbevinden/sociale ontwikkeling.
Tijdens het onderzoek naar de executieve functies worden er allerlei korte testjes afgenomen die de verschillende vaardigheden in kaart brengen. Daarnaast wordt er ook gewerkt met vragenlijsten voor ouders, leerkrachten en (soms) voor het kind zelf.
Praktische informatie
Duur
De meeste onderzoeken duren een dagdeel.
Kosten
De kosten voor onderzoek zijn afhankelijk van de onderzoeksvragen. Voor een indicatie van de kosten kun je kijken op de pagina met Tarieven.
Aanvragen
Proces